Органічне землеробство і екологічно дружнє садівництво

Органічне землеробство і екологічно дружнє садівництво

В високій газонній траві – менше бур’яну

Щоб на газоні не було бур’янів, не варто зкошувати траву повністю, намагайтеся залишати траву заввишки щонайменше 7 см, окільки високі стебла затінять коріння й перешкоджатимуть росту бур’янів.

Хай газонна трава підросте

Хай трава на газоні виросте щонайменше до 4 см, перш ніж вперше її косити, інакше коріння трави не встиген закріпитися, якщо постійно підрізати верхів’я трави.

Не збирайте скошену траву

Краще залишити скошену траву на газоні, ніє збирати її чи загрібати граблями, оскільки це допоможе підживити і відновити грунт. Однак, щоб трава не гнила, не робіть цього, коли надворі занадто прохолодно чи висока вологість повітря, або ж коли скошена трава висока.

Користуйтеся шлангом та лійкою

Поливальні системи протягом години використовують стільки ж води, скільки родина з 4 осіб витрачає цілий день. Замість поливальниї систем користуйтеся шлангом або лійкою.

Збережіть воду завдяки терасам

Можна сторити біля садиби тераси – саові ділянки різного рівня. Тераси зупинять витікання води, завдяки чому грунт краще утримуватиме воду.

Посадіть квіти в горщики

Зробіть власні горщики для рослин, використовуючи упаковки, наприклад, з-під кефіру замість того, щоб викидати їх. Просто зробіть в них дірки та сховайте в гарних керамічних кашпо.

Годуйте пташок

Із старих дошок можна зробити говницю для пташок. Годуйте пташок і спостерігайте за ними.

Дбайте про собаку

Якщо ви маєте собачу будку, яку хочете утримувати без блох, не використовуючи при цьому шкідливих хімікатів, трошки посипте підлогу сіллю, яка й близько не підпустить шкідників.

Садіння і вирощування

Потурбуйтеся про різноманіття

На газоні висаджуйте кілька видів трави, а на клумбі – різноманітні квіти.

Саджайте місцеві рослини

Саджайте місцеві рослини, оскільки вони добре адаптуються до кліматичних умов, а тому потребують меше води та догляду.

Створіть власний сад

Дерева поглинають вуглекислий газ і допомагають очищувати атмосферу. Якщо у вас немає садка, то посадіть дерево у горщику на балконі або біля вікна.

Не порушуйте традиції

Не вдавайтеся до схрещування новітніх видів рослин, якщо можете знайти традиційни види, оскільки саме традиційні – звична їжа для комах.

Копайте

Перекопування, можливо, є єдиним і найбільш важливим, що можна зробити для впрядкування своєї землі. Скористайтеся лопатою або сапкою, апо перекопати й розрихлити грунт у садку. Це допоможе позбутися комах, що живуть у корінні, і збагатити землю киснем, який допоможе рослинам пустити здорове коріння.

Робіть власний компост

Замість того, щоб купувати торфяний компост, зробіть власний, скориставшися садовими обрізками, залишками їжі, сміттям з подвір’я. Придатними є також шматки фруктів, овочів, перемелена кава, яєчні шкарлупки. Не додавайте м’ясо, кустки, жир. Утримуйтесь від додавання вареної їжі, бо це приваблює шкідників. Лише в обмеженній кількості можна додавати в компостну яму деревинний попіл, що є джерелом вапна, тирсу, яка має потребу в додатковому азоті, рослини, оброблені гербіцидами (оскільки хімічні речовини потребують часу для повного розпаду), та шматки паперу. Компост є прекрасним стимулятором росту для насіння та рослин, він збагачує грунт.

Не спалюйте листя

Не спалюйте листя, бо це забруднює повітря ( і заборонено законодавством). Замість цього додайте їх до компостної купи, де вони згниють і таким чином покращать якість грунту в наступні роки. Опале листя містить до 50-80% поживних речовин, які дерево засвоїло із землі і повітря, включаючи вуглець, калій, фосфор. Пріле листя, розкидане по садку, обмежує рість бур’яну, збагачує грунт органічними речовинами і захищає його.

Розпушуйте грунт

Розкидаючи вилами компост та інші органічні речовини по землі свого садка, ви допоможете всомктуванню води. Це також прискорює кругообіг води і вирівнює вологість грунту, отже, його треба менше поливати. Додавання компосту допомагає подолати деякі типові проблеми грунту. Наприклад, компост сприяє покращує глинистий грунт тим, що робить його легшим, а піщаного – тим, що утримує воду. Компостування забезпечує рослини поживними речовинами.

Не кожний папір підходить для компосту

Якщо маєте компостну яму, додавайте сухі компоненти, наприклад, газети. Найкращий спосіб забезпечити правиоьний баланс – збирати кухонні залишки в газетні аркуші, загортати їх і викидати на купу. Різаний папір буде перероблятися значно регше. Не додавайте до компосту „блискучий” папір - глянцевий, ламінований. Якщо у вас накопичилося багато макулатури, краще здайте її в пункт прийому вторинної сировини.

Дайте деревам простір

Залишайте відстань між деревами, зазвичай рослини залишать одноа одній простір, щоб уникнути переносу шкідників і захворювань. Поважайте право рослин на простір, щоб сад був здоровим.

Зробіть галявину в садку

Якщо у вас є місце, створіть галявину з дикорослими квітами, які приваблять метеликів, бджіл та інших бажаних комах.

Джерело: "Зелене садівництво"

Портал HeArts.in.ua дякує за надані матеріали Валерію Петровичу Михайленко.


Комментарии (1)

  • Medicines information. What side effects? <a href="https://prednisone4u.top [ https://prednisone4u.top ] ">cost of prednisone</a> in US. All about pills. Read information here. <a href=https://lensesonline.kz/product/99/?rating=1 [ https://lensesonline.kz/product/99/?rating=1 ] >Best news about medication.</a> <a href=http://www.fatahalarab.com/57298/%D8%AD%D9%84-%D9%84%D8%BA%D8%B2-%D8%A7%D9%84%D8%B4%D9%8A%D8%A1-%D8%B5%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D8%AB%D9%86%D9%8A%D9%86-%D9%81%D8%B7%D8%AD%D9%84?show=85068#a85068 [ http://www.fatahalarab.com/57298/%D8%AD%D9%84-%D9%84%D8%BA%D8%B2-%D8%A7%D9%84%D8%B4%D9%8A%D8%A1-%D8%B5%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D8%AB%D9%86%D9%8A%D9%86-%D9%81%D8%B7%D8%AD%D9%84?show=85068#a85068 ] >Actual information about drugs.</a> <a href=http://blog.qooza.hk/ivanlai0o0?eid=18709264 [ http://blog.qooza.hk/ivanlai0o0?eid=18709264 ] >Everything what you want to know about medication.</a>  807a5f3

    RqhKJ | 10.01.2021 13:38:00
оставить комментарий

CAPTCHA