"Зелене" святкування Нового року

Сьогодні я тримала персональну електронну новорічну листівку. Можете і Ви переглянути. Як бачимо, поширюється мода на екологічні вітання і святкування Різдва та Нового року.

У Латвії збільшується коло людей, які пропагують ідею екологічного святкування Різдва та Нового року. Вони радять відзначати зимові свята з мінімальною шкодою для навколишнього середовища. Латвійські екологи вже назвали такий спосіб святкування «зеленими» зимовими святами.
Головний постулат екологічного святкування Різдва та Нового року – відмова не тільки від живої, зрубаної у лісі ялинки, але й від штучної.

Представник Латвійського клубу охорони природи Ієва Ражуклане радить зустрічати Новий рік усією сім’єю біля ялинки у лісі або ж купити ялиночку, вирощену у спеціальних діжках, щоб потім пересадити її у землю або залишити до наступних новорічних свят.

«Штучні пластикові ялинки містять багато важких металів, при їхньому виробництві в атмосферу виділяється багато парникових газів. А ялиночку в діжці краще купувати місцеву, імпортні практично не пахнуть. Також їх, щоб довше стояли, обробляють хімічними речовинами, тому слід бути дуже уважними тим, хто звик запалювати свічки. Така імпортна ялиночка може моментально спалахнути», – попередила Ієва Ражуклане.

Свічки тільки з бджолиного воску, іграшки саморобні, а вітання е-поштою

Що стосується свічок, то вони мають бути особливими – з бджолиного воску, вважають прихильники нової ідеї.

«Слід звернути увагу на те, які ми свічки купуємо. Це, безумовно, не має бути продукція з супермаркетів, оскільки там продаються свічки, які містять нафтопродукти та важкі метали, – каже еколог. – На Різдвяні та Новорічні свята традиційно запалюють багато свічок, і коли така кількість неякісних свічок горітиме у приміщенні, це зашкодить присутнім. Найкраще мати свічки з воску – вони так фантастично пахнуть, що в приміщенні ще довго залишається приємний запах і не треба купувати іноземних ароматизаторів».

Прикрашати новорічну ялинку краще саморобними іграшками та гірляндами, не використовувати пластикові кулі і лампи розжарювання у гірляндах, переконують захисники довкілля.

«Ялинку можна прикрасити латиським традиційним печивом «піпаркукас», яблуками. Я завжди на ялинку вішаю горіхи у сріблястому папері – чудово виглядає», – поділилась власним досвідом Ієва Ражуклане.

«Ми звикли отримувати на новорічні свята вітання на красивих святкових листівках, однак більш екологічно надсилати вітання електронною поштою, особливо колегам по роботі», – додає вона.

Подарунок має радувати і бути корисним

За найкращі новорічні та різдвяні подарунки латвійські екологи називають нематеріальні, ті, я кі принесуть радість і враження рідним, близьким і друзям. Це можуть бути квитки у театр, кіно або цирк, сеанс масажу чи відвідування спа-салону або різноманітних курсів.

Слід уникати непотрібних подарунків, із якими їх отримувач не знатиме, що робити. Крім того, на виробництво різноманітних сувенірів витрачається енергія і викидаються парникові гази в атмосферу, застерігають екологи.

Ну і, безумовно, сервірувати святковий стіл слід тільки скляним, порцеляновим, глиняним або металевим посудом, а не одноразовим пластиковим.

Красота і користь – гасло екологічного святкування зимових свят.

За матеріалами: Центр розвитку соціальної відпвідальності

Комментарии (0)

Ваш комментарий может быть первым.

оставить комментарий

CAPTCHA