Безпечних сигарет не існує, бо курці можуть з будь-яких сигарет отримати необхідну кількість нікотину.

Україна – один з найбільших «курців» у світі

У переліку зі 132 країн за поширеністю куріння ми — серед аутсайдерів — сьомі знизу.

У нас курить дві третини чоловіків — 67% — та кожна 5-та жінка — 20%. За роки незалежності жінок, які курять, стало вдвічі більше!

Сьогодні в Україні курять 15,5 мільйонів людей.

Так багато, як у нас, наприклад, у США та Канаді курили в 1960-ті роки, коли людству ще тільки стали відомі наукові дані про шкоду куріння. Сьогодні там поширеність куріння вдвічіменша, ніж в Україні.

У Японії рівень куріння також приблизно вдвічі менший, ніж в Україні. Там курить 26,3%, тоді як у пікових 1960-х роках курило 49,4% дорослих.

У США кількість курців незмінно зменшується і сьогодні становить 20,9%. Найбільше падіння за останні 20 років було зафіксовано з 2002 по 2004 р.

У Канаді кількість курців найменша — 15%, тоді як у 1963 році їх було 49%.

У Великій Британії в усіх установах Національної служби охорони здоров’я можна отримати допомогу в припиненні куріння, включаючи рецепт на безкоштовні ліки, які допомагають позбутися цієї звички.

Зменшити поширеність куріння в Україні вдвічі — з 42% до 20% — є цілком реальним. І це буде одним з конкретних кроків у побудові розвинутої країни.

Сьогодні в державних установах України немає жодної людини, яка б повний робочий день займалася проблемою боротьби з курінням. Немає жодного спеціалізованого державного центру чи програми для допомоги тим, хто хоче кинути курити.

Ціна питання – 15 років людського життя

У 2004 р. Британський Медичний Журнал оприлюднив результати найдовших досліджень впливу куріння на тривалість життя.

У 1951 р. англійські медики почали дослідження, які мали тривати 50 років і закінчитися в 2001 р. Їх очолив 39-річний лікар Річард Долл. Команда спостерігала за 34 439 лікарями-чоловіками, які народилися з 1900 по 1930 р. Учасники експерименту розпочинали курити в середньому з 18 років і викурювали по 18 цигарок щодня.

Коли на початку третього тисячоліття було підбито підсумки, найкрасномовніший з них свідчив:

Дві третини курців передчасно померли від викликаних тютюном хвороб. Але чим раніше людина кидала курити – тим менше років вона в себе забирала.

У 1954 р. в Британії курило 80% чоловіків, а в 2004 р. – вже 26%. Важливу роль у скороченні кількості курців відіграло й це досліджнення, адже в ньому брало участь майже три чверті всіх лікарів країни. Це допомогло медичній спільноті чітко сформолювати жорстку корпоративну позицію щодо куріння і відповідально донести її до людей.

«Я можу сказати таке. Якщо Ви насолоджуєтеся життям, якщо Ви думаєте, що життя в цьому світі чогось та варте, тоді курити – неймовірно тупо. Тому що цим Ви самі собі не даєте пожити по-справжньому»
. Керівник досліджень сер Річард Долл, 2004 р.

А ось дослідники Оксфордського університету узагальнили дані з усіх розвинутих країн і виявили, що курець в середньому втрачає 15 років життя.
Більше інформації: www.deathsfromsmoking.net

Тому тепер, коли Ви запитуєте себе: «Чи справді мені треба кинути курити? Чи варто допомагати комусь зі своїх близьких позбутися цієї звички?», Ви вже знаєте, що ціна цього питання – 15 років людського життя.

Тютюнова індустрія протягом кількох десятиліть витрачала мільярди на дослідження, щоб спростувати інформацію про шкоду куріння. Але докази були настільки переконливими, що зрештою самі виробники сигарет змушені були визнати: життя в курців – коротше. Тютюнові компанії на своїх сайтах визнають безперечну шкоду від контакту з димом – тобто від пасивного куріння. Проте це ніяк не допомогає, скажімо, тисячам офіціантів в Україні, які змушені щодня вдихати сигаретний дим. Отже, одного визнання замало. Потрібно, щоб держава забезпечила на кожному робочому місці, включаючи ресторани, можливість дихати чистим повітрям!

Смертельна арифметика

Виховуючи дитину, батьки витрачають величезні зусилля – зокрема, час та гроші, - щоб її оздоровити, максимально правильно годувати, тобто закласти основи міцного здоров'я.

Для чого?

Щоб у підлітковому віці юнак пішов на «круту вечірку», закурив і, як це буває, на все життя потрапив у нікотинову пастку та перекреслив більшість зусиль, вкладених у його здоров'я!

Цей тютюновий алгоритм треба змінити!

  • Курець має в 10 разів більшу вірогідність захворіти на рак легенів, ніж некурець. Тютюновий дим пошкоджує ген ТP53, який блокує розвиток ракових пухлин.
  • У жінок, які курять, на 50% більша вірогідність передчасних пологів. А немовля у жінки-курця народжується з вагою в середньому на 200 грамів меншою, ніж у жінки, яка не курить.
  • У курця втричі більша загроза серцевого нападу, ніж у того, хто не курить. 95% пацієнтів, у яких серцевий напад стався до 35 років, були курцями.
  • Куріння збільшує ризик виникнення проблем зі слухом у молодому віці — на 43%.
  • У курців у 1,5 разу вищий ризик карієсу. Куріння прискорює облисіння — адже воно викликає спазм судин, які постачають кров до скальпа.
  • У курців ризик імпотенції в 1,5 разу вищий через пошкодження судин, які постачають кров у статевий член.
  • Кожна викурена сигарета призводить до погіршення ерекції.

Безпечних сигарет не існує, бо курці можуть з будь-яких сигарет отримати необхідну кількість нікотину.

Масовий перехід на сигарети з меншою кількістю смоли привів до того, що рак почав частіше розвиватися не у верхній, а в нижній частині легенів — курці тепер глибше затягуються.

Святослав Вакарчук, лідер гурту «Океан Ельзи»: «Так сталося, що мене ця шкідлива звичка оминула. І коли мої друзі-курці мене запитують: «Ти що, ніколи не курив?», а я відповідаю: «Ні», вони кажуть: «Молодець! Ми тобі заздримо. На жаль, свого часу ми вчинили інакше і тепер шкодуємо!». Так говорять 9 з 10-ти знайомих курців. Та коли ти в процесі, відмовитися непросто. Давайте не починати!»

Яна Клочкова, олімпійська чемпіонка з плавання: «Хоча й кажуть, що куріння - це власний вибір кожної людини, я не погоджуюсь. Людина робить цей вибір абсолютно несвідомо, під впливом багатьох факторів з оточення. Коли людина запалює свою першу сигарету, вона не бачить конкретно, що відбувається з її організмом. Я думаю, якби їй це відразу показували, коли пропонують закурити, в нас було б набагато менше курців. В курінні, як на мене, просто немає сенсу! Вибір вести нормальне здорове життя має починатися з сім’ї . Я пам’ятаю, як мій батько ще в дитинстві сказав мені, що курити - це погано. Тому нашій молоді, як майбутнім батькам, слід задуматися, який приклад вони показуватимуть своїм дітям. Я намагаюся уникати місць, де курять, але це дуже важко в Україні. У багатьох кафе, барах, ресторанах, клубах курять. Іноді це просто обурює!»

Куріння завдає моральної шкоди

Треба розуміти: куріння не лише вбиває фізично, а й завдає моральної шкоди. Людина «вчиться» йти на компроміс зі своєю совістю. Заплющує очі на проблему замість того, щоб вирішувати її. До того ж, у курців виникає психологічний бар’єр щодо заняття спортом та розумного ставлення до своєї фізичної форми: мовляв, усе одно я курю.

Джерело: КампаніяМайбутнє без куріння"

Комментарии (0)

Ваш комментарий может быть первым.

оставить комментарий

CAPTCHA